Хулиганите – вън от стадиона, влизат видеонаблюдение и стюарди

Мерките срещу футболното хулиганство бяха представени в парламента; До края на годината ще има и закон

Спешните мерки, които ще бъдат въведени по спортните обекти, бяха представени на брифинг в парламента. Работната група, която работи от месеци по новия закон за футболното хулиганство обяви, че той ще бъде готов в края на годината, а за момента ще бъдат въведени краткосрочни такива преди футболния шампионат, стартиращ на 20 юли. 

Министерство на младежта и спорта заедно с МВР са застъпниците за новите мерки и подготовката на новия закон.

„Част от спешните мерки, които се въвеждат са видеонаблюдението и въвеждането на стюарди по стадионите. На всеки сектор, изход и вход на стадион ще има поставени камери. Фигурата на стюарда я има почти във всички европейски държави. От УЕФА поеха ангажимент да обучат стюардите на стадионите в България“, съобщи председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов.

Стюардите ще бъдат под ръководството на организаторите на спортните събития. Ще отговарят за опазване на обществения ред и осигуряване на спокойствието по време на спортно събитие.

Друга новост ще бъде по-голямата защита, която ще имат журналистите, медицинските лица, организаторите и съдиите на стадионите.

С промените влизането на стадионите ще става или с поименни билети, или с чекиране на лична карта, за да се съхраняват личните данни. Когато на лицето му е наложена мярка, не следва да може да си закупи билет и да влезе на стадиона. Ако пък лицето намери начин да заобиколи забраната, му се налага забрана за по-дълъг срок.

„Когато говорим за футболно хулиганство и засилване на мерките за сигурност, на първо място трябва да се търси политически консенсус. Важен е диалогът с футболните агитки и представителите на спортната общественост“, подчерта шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му след въвеждането на видеонаблюдението се въвежда и възможността да може полицейският началник да издаде постановление срещу лице, застрашаващо живота на другите.

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева обясни, че новият закон, който трябва да е готов още тази година, няма да се отнася само за футболното хулиганство, но и за всички спортни събития.

Бъдещият закон има пълната подкрепа на мнозинството в Народното събрание. Освен ГЕРБ и Обединените патриоти,  зад него застават и „Воля“ и ДПС. Реално БСП са единствените, които отсега обявиха, че ще гласуват против.