Фотоизложба, посветена на Баку, ще бъде представена в София

София Лайф

06-07-2018, 16:42

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Изложбата е по случай 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република

По случай 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република Посолството на Азербайджан в България и Столична община представят фотоизложба на открито „Баку – хармонията между древното и модерното“. Церемонията по откриването ще се състои от 18.00 часа на Моста на влюбените близо до НДК в София. Изложбата представя пред българската публика красотата на столицата на Азербайджан, през погледа на Таня Узунова, талантлива българска художничка и фотограф, както и нейната история и културно разнообразие. Това съобщиха от Посолството на Азербайджан в България.

Баку, един от най-красивите градове в света, се намира на границата на Европа и Азия. Градът на ветровете е метафоричното наименование на Баку, най-вече, защото е ветровито през по-голямата част от годината. Произлиза от древното име на тази местност: (Бадкубе, буквално „ураганни ветрове“). Има два вида вятър, типични за Баку: студен и груб „хазри“ и мек и нежен „гилавар“. Първият се асоциира с твърдост, докато вторият се свързва с добрина, като заедно образуват важна верига в азербайджанската митология и вярвания, свързана с вечната борба на Доброто и Злото.

От древни времена хората обитават град Баку и полуостров Абшерон. Това е свързано с географското разположение на Баку на кръстопът на миграция и търговски маршрути от север на юг и от запад на изток („Пътят на коприната“), неговия климат и енергийни ресурси и гориво, наречено нафта. Първата в света офшорна платформа, Нефт Дашларъ, се намира близо до Баку. Баку заслужено получава похвали като перлата на Каспийско море. Това е най-големият търговски, културен и научен център в Кавказкия регион, най-голямото пристанище на Каспийско море и една от най-красивите столици в Евразия с жива градска култура, модерност и красота.

Изложбата ще предостави отлична възможност на българското общество и да опознаят и заобичат столицата на Азербайджан - Баку, град с древна история и богато културно наследство.

Изложбата ще продължи до 20 юли.