Sofia Urban Challenge

Мисия София

07-07-2018, 11:16

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в София

Съвместната инициатива на “Зелена София” и "Клийнтех България" e пилотен проект за споделено ползване на електрически велосипеди на стартиращата българска компания "Елджои Байкс" (Eljoy Bikes). Най-старият природен парк на Балканите – Пророден парк "Витоша", е и първата дестинация, където всеки ще може да се възползва от новата услуга, предава Общината.

От средата на юли тази година пред Националния исторически музей ще бъде инсталирана стойка за 10 електрически велосипеда, с които всеки ще може да се качи до "Алеко", "Златните мостове" или "Тихия кът".

Цел на проекта е да стимулира промяна в нагласите на българите за преминаване към екологични и здравословни методи на придвижване, намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система.

Ползвателите на услугата ще имат възможността да се посветят на един нов тип изживяване в планината и да се любуват на природата, докато спортуват с удоволствие. Услугата е за всеки, който има желание да опита и може да кара колело.

Резервацията на електрическите велосипеди ще става през специално предназначена апликация. Визията на партньорите на проекта е да разширяват системата с повече локации за достъп до планината, както и на други места в София и в други градове с възможност за веловръзка между самите тях.

Проектът се реализира с подкрепата на:
- Столична община;
- “Зелена София” към Асоциация за развитие на София;
- "Клийнтех България" – мрежата за устойчив бизнес и еко иновации;
- Climate-KIC – най-голямото публично частно партньорство в ЕС за борба с климатичните промени;
- ElJoy Bikes – стартиращата компания, която е част от Акселераторската програма на "Клийнтех България" и Climate-KIC;
- ElDrive, които осигуряват електрическото захранване, станция за зареждане на електромобили и SPARK зона;
- Национален исторически музей, който предоставя интернет и достъп до експозициите на промоционални цени за ползвателите на електрическите колела;
- Природен парк “Витоша”, който ще предоставя информация за събитията на територията на парка през този сезон и популяризира достъпа до планината без коли;
- "Роо Брандс" ООД и "Загорка" АД ще предоставят сурови биодесерти и освежаващи безалкохолни напитки по време на официалното откриване.

С настоящия проект Столичната община започва още една инициатива – създаването на Living Lab за проекти, технологии и иновации в областта на чистия транспорт, екологични решения и устойчиво градско развитие. Целта е територията на града да стане отворена лаборатория за разработване и прилагане на иновативни и технологични решения в партньорство с бизнеса и стартиращите компании и гражданите. Възможността за развитие на продукти и услуги директно в градска среда е ключов фактор за повишаване на иновативния потенциал на София. Градските лаборатории допринасят за повишаване на конкурентноспособността на компаниите, като същевременно дават достъп до изцяло нови, качествени услуги и продукти за гражданите.