Фандъкова: Изградихме около 6 км корекции на речни корита в София

Мисия София

07-07-2018, 12:19

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кметът провери корекцията на коритото на река Боянска

През последните години инвестираме в изграждането на корекции на речни корита. Изградихме около 6 км речни корита в участъци от реките Слатинска, р. Суходовска, р. Драгалевска, р. Новачица, р. Владайска, р. Иванянска. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта заедно със зам.-кмета Ирина Савина и кмета на район „Витоша“ – Теодор Петков.

Корекцията на коритото на река Боянска в участъка от ул. „Иван Сусанин“ до ул. „Вихрен“ е завършена. Възстановена е каменната облицовка на коритото, монтирани са предпазни парапети, изградени са тротоари и са засадени нови дървета в зелените площи около брега. В участъците от ул. “Вихрен” до бул. “Тодор Каблешков” и от ул. “Иван Сусанин” до ул. “Преки път” е заздравено дъното на речното корито и е възстановена каменната облицовка.

Корекцията на речните корита изисква сериозни инвестиции, но е ключова за превенцията от наводнения и за сигурността на гражданите.

Кметът Фандъкова благодари на зам.-кмета Ирина Савина и на екипа й, които работят последователно за тези обекти. Те са готови с още два проекта за река Владайска – в участъка между бул. „Овча купел” и бул. „Никола Петков“ и основен ремонт на речното корито по бул. „Сливница“. В процес на изработване са още 21 проекта за корекции на реки и дерета в София. Освен в корекции на корита, ние инвестираме и в изграждане на диги. Тази година изграждаме 2 км дига продължение на дигата на река Лесковска в „Кремиковци“, посочи кметът Фандъкова.

Извън урбанизираната територия на общината участъците от реките се поддържат от Напоителни системи. Кметът Йорданка Фандъкова благодари на ръководството на „Напоителни системи – София“, които от последните две години инвестират в поддръжка на участъци, за които преди имахме сериозни проблеми. Тази година те ще инвестират близо 1 млн. лв. в районите „Кремиковци“ и „Нови Искър“.