Няма пострадали българи при наводненията в Япония

Свят

08-07-2018, 09:45

Снимка:

freeimages.com/ Thiago barros

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Два милиона души са евакуирани

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Япония, при които загинаха над 62 души, а над 44 се водят за безследно изчезнали. Това съобщиха от Министерство на външните работи. До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио.
В сила остава заповедта за евакуация на 2 млн. души. На други 2,3 милиона души се препоръчва също да се евакуират.
По информация на мисията най-пострадали са префектурите Хирошима, където броят на жертвите е достигнал 22 души, Ехиме - с 12 загинали, Осака, Шига, Киото и Хього. 50 000 души от силите за самоотбрана за справяне с извънредно тежката ситуация.
Прогнозите за времето сочат, че валежите в засегнатите префектури продължават.
Министерството на външните работи препоръчва да се следят информационните сайтове и конкретно сайта на Японската метеорологична агенция (JapanMeteorologicalAgency), да не се предприемат пътувания до нормализиране на обстановката, да се следят и спазват инструкциите на местните власти, да се вземат мерки за незабавна евакуация и подслоняване на безопасно място при необходимост.
Дежурен телефон на Посолството на Р България в Япония: + 81 80 7966 5608
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.