Над 130 нови детски площадки в столицата

Животът

08-07-2018, 12:02

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

До края на лятото трябва да започне дългоочакваният ремонт на площад "Португалия" на ул. Иван Асен

Над 130 нови детски площадки ще бъдат изградени в столицата, през тази и следващата година, като общата сума за реконструкциите е 5 млн. лв.

Според майките от сдружение "Безопасни детски площадки" обаче, в последно време се поставят едни и същи пързалки навсякъде, липсват интерактивни съоръжения, а и понякога се прави компромис с качеството, предава БНТ.

Повечето новоизградени площадки в София са еднотипни и предлагат на децата само две дейности - пързаляне и люшкане, смятат майките. Според тях липва въображение и съоръжения за баланс, катерене, висене и други забавни и полезни за децата игри.

"Всеки един уред за баланс би бил много търсен, няма да бъде скъп, но не се наблюдава, за момента нямаме траверси за преминаване, пънчета за скачане едно от друго", каза една от майките в сдружението.

"В множеството си срещи с общината сме казвали , че за децата е чудесно, ако площадките са тематични, ако има някаква идея в тях", обясни друга от тях.

"Това са проектантстки решения с тематични съоръжения, които наистина са интересни и са за предпочитане", коментира Димитър Данчев, директор на "Зелени системи".

Площадки като "Кораба" са по-скъпи и това е и най-честото оправдание да ги виждаме по-рядко. Но според майките по-евтиното най-често излиза по-скъпо, защото освен интересна и предизвикателна за децата, площадката в "Св. Троица " е и качствено направена. За почти 10 години настилката не е мръднала,за сравнение може да се види ремонтът в Борисовата градина, около пързалката Слончето, където едва година по-късно настилката вече е изронена.

"Родители, които посещават с токчета или с обувки, които не са предназначени за настилкта, те правят дупки и когато извадят крака и тя настилката тръгва с тях", обясни той.

До края на лятото трябва да започне дългоочакваният ремонт на площад "Португалия" на ул. Иван Асен - това ще е частта за най-малките, а от другата страна ще има съоръжения за деца над 12 години.

Съоръжението ще е нещо между фитнес на открито и детска катерушка, на него ще има гимнастически халки и въжени стълби. Така градинката ще стане привлекателна и за по-големи деца.