Министърът за Брекзит напусна

Свят

09-07-2018, 13:03

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Не е съгласен с политиката на Мей за излизане от ЕС

Министърът за Брекзит във Великобритания, който е и главен преговарящ с Брюксел, Дейвид Дейвис подаде оставка. Причината – несъгласието му с водената политика по отношение на излизане на Лондон от ЕС от страна на премиера Тереза Мей. В петък Мей събра всички министри в резиденцията си и след дълги преговори те обявиха, че подкрепят предложенията й за сделката с Брюксел по условията на Брекзит.

Дейвис обаче обяви, че вече не може да води преговорите с европейците, защото не подкрепя и не вярва в този план. "Общата насока на политиката ще ни остави, в най-добрия случай, в слаба преговорна позиция и вероятно в неизбежна", пише Дейвис в писмо, с което уведомява Тереза Мей за оставката си. Според Дейвис предложеният от Мей план всъщност създава илюзията, че властта се връща в Лондон, но действителността е различна.

Дейвис е привърженик на т. нар. е твърд Брекзит, докато плана на Мей предвижда по-лек вариант. "Текущата тенденция на политика и тактика" прави да "изглежда все по-малко вероятно", че Великобритания ще напусне Митническия съюз и единния пазар, е посочил в уведомителното си писмо Дейвис.

Мей е приела оставката му и му е благодарила за свършената работа, но е посочила, че не е съгласна с неговото мнение.

Малко след оставката на Дейвис, Стив Бейкър, друг висш служител в министерството за Брекзит, също подава оставка.

Критиците на британският премиер посочват, че това е голям удар за нея. БиБиСи пък информира, че правителството на Мей е организирало пресконференция за опозицията, за да ги запознае с предложения план за Брекзит.

Лондон трябва да напусне европейската общност на 29 март 2019 г., но двете страни все още договарят своето сътрудничество и действия след тази дата.