Проф. Боян Биолчев е носителят на Вазовата награда за 2018

Животът

09-07-2018, 14:58

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Отличието на името на Иван Вазов е учредено през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата

Проф. Боян Биолчев е носителят на Вазовата награда за 2018 година. Отличието му бе връчено на тържествена церемония късно снощи. Това бе и кулминацията на програмата, посветена на 168-та годишнина от рождението на Иван Вазов.

Наградата бе връчена на проф. Биолчев от зам.-министъра на културата Румен Димитров. Представлява малък бронзов бюст на Иван Вазов, изработен от скулпторката Нина Канарова. Преди официалната церемония в Къща-музей „Иван Вазов” лауреатът имаше среща с културната общественост на Сопот и засади дръвче в градината на носителите на Вазовата награда.

Отличието на името на Иван Вазов е учредено през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата и се връчва ежегодно по повод рождения му ден - 9 юли. Литературната награда е най-високото отличие, което се присъжда на български писатели, поети и публицисти като израз на признание към паметта на големия български творец.

Днес проявите в родния му град продължават с празнична литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, детско утро, рецитал и изложба.