В какви случаи ще се използват стационарните дрегери за алкохол?

Животът

10-07-2018, 12:59

Снимка:

АПИ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Шофьорите могат да ползват в такъв случай, след като те не са доволни или нещо има някакво съмнение в тях

От първи юли вместо кръвна проба за алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор, наричан още "стационарен дрегер". Промяната в наредбата на МВР, здравното и правосъдното министерство, подготвена от десетина години влезе в сила от началото на месеца.

"Шофьорите могат да ползват в такъв случай, след като те не са доволни или нещо има някакво съмнение в тях, когато, разбира се, алкохолът е над 0,5 на хиляда, могат да избират този уред - стационарният доказателствен анализатор или кръвният тест", обясни в ефира на БНТ Любка Маринова, експерт по пътната безопасност.

Маринова обясни, че са четири случаите, в които шофьорът може да избере този нов уред: когато водачът откаже проверка с техническо средство за измерване на алкохол, не приема показанията на техническото средство, когато извършената проба с техническото средство е некачествена или невалидна и когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство - сегашният дрегер.

"Стационарният анализатор и дрегерите са на един и същ принцип, но той е "толкова точен и съвършен", колкото и една кръвна проба, това е разликата", поясни тя.

Според председателя на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов въпреки че като идея е чудесно, трябва да се степенуват нещата. "Според хората, които се занимаваме с тази тематика трябваше да се направи екшън план година година и половина да се хвърлят доста средства и усилия върху маркировка, асфалтови покрития, защото никой не говори за намаляване на коефициента на сцепление поради намаляване на коефициента на сцепление на пътя, а това е част от пътя. А всеки казва, че 95% от ПТП-тата са по вина на човешка грешка. нека да стане ясно, че не е така. в Европа са 60 на 40, останалите 40% са институции, участъци, контрол и организация на движението", коментира той.