Йоана Железчева и Калуди Калудов излизат в „Мадам Бътерфлай“ на Царевец

Велико Търново Лайф

10-07-2018, 15:32

Снимка:

Държавна опера Бургас

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев

Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще представи Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековеете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. История за младата гейша Чо-Чо-Сан ще завладее публиката тази събота, 14-ти юли, от 21,00 ч.

Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история за изоставена от своя любим гейша, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини е една от най-популярните опери на всички времена.

В главната роля ще влезе най-доброто родно сопрано - Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от световноизвестния тенор Калуди Калудов. В образа на вярната прислужница Сузики ще влезе Андреана Николова, а звездата на македонската опера Марян Йованоски ще изпълни баритоновата партия на американския консул Шарплес.

Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев, а режисьор -директорът на Държавна опера Бургас - Александър Текелиев.

Още 6 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите  „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и  „Човекът от Ла Манча“ (5 септември).

След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина".

Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния театър на Велико Търново, където ще са концертите „Опасен чар“ (17 юли) и „Обичайните заподозрени“  (24 август). В Летния театър на 15 септември ще е и балетът „Ромео и Жулиета“ на „Арабеск“, чието представление на Царевец на 7юли бе отменено  заради лошото време.  

„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов.  Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.