Над 500 бургазлии казват "Не на голите на плажа"

Мисия Бургас

10-07-2018, 17:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаските "Фортисимо" вече са световни шампиони

С подписка, която от днес е на два пункта в града, те настояват общината да се справи с проблема

Градският плаж е обществено място и публичната демонстрация на голота /без бански костюми и по монокини/, особено в присъствието на деца и подрастващи наблизо, е грубо погазване на добрите нрави и етични норми, присъщи за мнозинството почиващи. С този мотив Местна гражданска инициатива „Не на голите на плажа“ стартира официално подписка в Бургас. В нея учредителите настояват Община Бургас и Общинския съвет да приложат по-строго съществуващите законови текстове от Наредбата за обществен ред и сигурност. 

Над 400 души са се подписали за броени дни, а от днес доброволци  от  гражданската иницатива „НЕ на голите на плажа” ще предоставят информационни листовки и възможност за включване в подписката на още два пункта: ул. “Александровска“ под пл.Тройката, и на алеята към Експозиционния център „Флора“, между 9.00 -12.00 часа и 16.00 – 19.00 часа.

Исканията им са за: поставяне на  табели по плажните ивици и на алеите край плажа, указващи, че на тези обществени места не се допускат лица без бански или по монокини. На указателните табели да има и телефонен номер, на който всеки да може да подава сигнал за нарушаващите забраната и за лица с девиантно поведение като ексхибиционисти, мастурбиращи мъже и др.

Да се определят санкции за лицата без бански на плажа на основание чл. 3, ал.6 от настоящата Наредба за опазване на обществения ред  на община Бургас:  „Забранява се извършването на действия, които нарушават моралните норми за поведение на обществени места”.

В развитите европейски държави  глобите за лицата без бански и по монокини на публични плажове са между 120 и 300 евро. В Бургас глобяват от 100 до 300 лв за разхождане на куче по плажа, но за разхождане гол – не.

Да се защитят децата от излагането на голота на обществено място, каквото е плажът, по смисъла  на чл.3, ал.22., от същата Наредба: „Забранява се допускането на деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание”.

След като Община Бургас е постановила децата да се пазят от еротиката на запис, още повече би следвало да ги пази от еротиката на живо, с която те се сблъскват на плажа и която е крайно неприемлива за родителите им.

Да се регламентира зона за нудисти, достатъчно отдалечена от градския плаж, добре оградена и означена с предупредителни табели.

В България няма Закон за нудизма, Министерството на туризма се занимава само с концесионната дейност на морските плажове и местната Община носи цялата отговорност малцинството нудисти да не пречат на мнозинството НЕнудисти да почиват спокойно и необезпокоявани на плажа.