Премиерът разпореди да започне незабавно възстановяване на улиците в Мизия

Вече над 20 машини разчистват калта и тинята

Премиерът Бойко Борисов разпореди още днес да започне асфалтирането на разрушените от наводнението улици в Мизия и Дупница. Целта е възможно най-бързо хората да могат да се върнат по домовете си.

В самото начало на правителственото заседание премиерът възложи тази задача на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанко.

Кметовете на засегнатите региони трябва да възложат започване на възстановяване на инфраструктурата, а след това средствата за това да им бъдат възстановени от фонда за подпомагане. Така се обръща процеса, защото ако общините първо кандидатстват за средства от фонда, това ще забави възстановяването с месеци.

Вече над 20 машини - тежки, багери, фадроми- работят по разчистване на калта в наводнените места. Това обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той уточни и че засегнатата сега част е горната на Мизия, а не долната, която бе наводнена през 2014 г.

В бюджета на Междуведомствената комисия има 80 млн. лв., като част от тях ще се използват за покриване на щетите в общините както в Мизия, Хайредин и Борован, така и в Дупница, Бургас и Габрово, които също са засегнати от пороите. Това обясни вътрешният министър Валентин Радев.