Може ли Законът за горивата да подпали Обединените патриоти?

Политика

11-07-2018, 14:28

Снимка:

Александра Милева

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Валери Симеонов се застъпи за малките бензиностанции

Търговци на горива готвят протести

Спорните текстове получиха „зелена светлина“ в пленарна зала

Парламентът задължи собствениците на бензиностанции да имат 20 хиляди лева банкова гаранция за всеки обект. За собствениците на едро пък внесеният капитал трябва да бъде 1 милион лева за да бъдат вписани в регистъра. Това се случи с поправки в Закона за регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесени от част от депутатите на Обединените патриоти.

Спорният законопроект обаче предизвика буря от емоции в парламентарната група. Измененията при търговията с горива беше внесен от депутата от ВМРО Емил Димитров – Ревизоро, но според вицепремиера Валери Симеонов текстовете са лобистки.  Хората на Каракачанов обаче обявиха, че с подобни оценки НФСБ саботирали премиера. Срещу вицепремиера Симеонов се обявиха и големите бензиностанции в страната.

Във вторник председателят на Обединени патриоти Волен Сидеров обясни в изявление, че в групата са се разбрали за закона. Днес обаче в декларация от НФСБ обявиха, че не са съгласни с него, че е постигнато съгласие по спорните текстове. След свикана от Сидеров среща на трите партии Атака, НФСБ и ВМРО, изявленията бяха меко казано противоречиви.

„Вчера имаше тон, атмосфера на разбирателство. Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение“, заяви пред журналисти лидерът на Атака Волен Сидеров. По думите му декларацията съдържа елемент на обвинения. Той обясни, че очаква извинение от колегите си, че са го обвинили в лъжа за общото им съгласие по закона.

„Ако някой иска да разваля коалицията – това не съм аз“, обясни Сидеров.

„Голяма част от тези текстове ги отхвърляме, защото са лобистки“, уточни от своя страна зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов, като допълни, че няма риск за коалицията въпреки несъгласието.

Малко по-късно Валери Симеонов коментира пред журналисти, че в Обединени патриоти са три различни партии и по някои въпроси имат различни позиции.

„Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг“, коментира Симеонов.