Британецът, отровен с „Новичок“, вече не е в критично състояние

Полицията е разговаряла с мъжа

Чарли Роули, британецът, о тровен с „Новичок“, вече не е в критично състояние, съобщиха от болницата, където го лекуват. Мъжът е в съзнание, състоянието му е сериозно, но стабилно, уверяват лекарите, които вече са оптимисти за неговото възстановяване.

Полицията вече е разговаряла с мъжа, за да научи подробности за фаталния ден, когато той и приятелката му Доун Стърджис, са отровени. За нещастие, 44-годишната жена почина 8 дни след инцидента, а смъртта й е класифицирана като убийство.

Предстои в следващите дни полицията да проведе още разговори с мъжа. Предполага се, че той и британката са отровени от контейнер, съдържащ нервнопаралитичният агент. Властите съобщиха и шокиращата новина, че съхраняван в контейнер „Новичок“ може да остане силно отровен до 50 години.

Вече бе издадено предупреждение на хората във Великобритания да не докосват изхвърлени предмети, особено такива, съдържащи течност или гел.

Нийл Басу, най-високопоставеният офицер от британското звено за борба с тероризма коментира, че водещата версия е да има връзка между отравянето на двамата британци на 30 юни и случая „Скрипал“. Въпреки това е възможно това никога да не бъде доказано.

Лондон обвини и за втория инцидент Русия, но Москва отново отрича.