Фермери излизат на протест, ще изливат мляко на пътя

В петък, 13 юли

Фермери излизат на протест срещу безхаберната политика на държавата срещу тях. В петък, 13 юли, от 11 до 15 часа близо 1500 животновъди от цялата страна ще се съберат на главния път София – Варна, край село Шереметя. Ще се излива прясно мляко, ще има докарани и животни. Засега фермерите нямат разрешение да затварят и блокират пътя. Това ще бъде първият от поредицата безсрочни протести, като следващият ще е пред сградата на Министерски съвет, на жълтите павета в София.
Съпредседателите на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, Янка Попова и Симеон Караколев отново обясниха, че протестите им са провокирани като цяло от негтивното отношение, което държавата в лицето на Минестерството на земеделието имат към техния бранш. А конкретният повод е Наредба 3, която поставя фермерите под зависимостта на мандрите. „От министерството ни дават по 5 лв. на глава животно компенсация. Това е все едно една бала люцерна. Миналата година ни дадоха по 3,73 лв. или общо малко над 8 лв. А в действителност причинените загуби от действието на наредбата възлизат на 28 лв. на глава животно. Искаме да получил по 20 лв. на животно от полагащата ни се помощ de minimis, а на колегите, които са в райони с обявена карантина таи помощ да бъде 40 лв. Общо засегнатите са около 1000 човека. Всичко, което ни се предлага под 20 лв. е напълно неприемливо”, категорична бе Янка Попова.

Колегата и Симеон Караколев пък обяви, че Асоциацията иска оставката на зам. министъра на земеделието Цветан Димитров и на шефовете на дирекции, Златка Възелова и Георги Праматаров, които са главните виновници за поркарването на наредба 3. освен това от НОКА показаха и документ, от който се вижда, че зам. министърът е отпуснал пари за организиране на изложение на съветника си Бойко Синапов, което било очевиден конфликт на интереси.
„Козевъдите също искаха 15 хил. лв. за изложение, но им беше отказано. Но на своя съветник зам. министъра отпуска и то 50 хил. лв.”, възмущават се фермерите. Те изнесоха също стряскащи данни, според които от 80-те години на миналия век досега в България, отглежданите чифтокопитни са намалели с 14 милиона, а преживните с 9 милиона глави.
Към момента цената на прясното мляко е достигнала рекордно ниската цена от 1 лв. за литър. Което обаче не е довело до намаляве на цените на млечните продукти в търговската мрежа. „У нас има тотална липса на държавна аграрна политика. Върви се към ликвидиране на фермите. Усилията са насочени единствено към зърнопроизводството и маслените култури, а всичко останало върви към загиване. Този процес трябва да спре. Затова ще водим протестни действия дотогава, докато бъдем чути и бъдат предприети някакви реални действия”, категорични са от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите.

Източник: Monitor.bg