Преди да сменим батерията на смартфона, нека да пестим

Предвидени са опции в Android и iOS, които помагат значително

Ако батерията на смарфона ви се разрежда бързо, сигурно се чудите какво да направите, за да удължите времето за автономна работа. Ето няколко начина за пестене на енергията на батерията, препоръчани от специалист на американската потребителска организация Consumer Reports.

Най-напред отидете в Настройки (Settings) > Батерия (Battery), за да видите дали имате режим „Ниска мощност” (low power mode) или „Пестене на батерия” (battery saver), които могат да бъдат активирани. Тези режими намаляват, например, яркостта на екрана, явяващ се най-големият консуматор на енергия.

Освен това можете да деактивирате известията от често използвани приложения като Facebook и Spotify. А ако използвате анимиран тапет на началния екран, преминете към статичен, например снимка – това също ще спести енергия на батерията.

В случай, че използвате Android смартфон, препоръчително е да проверите „джаджите” (widgets) – функции, които ни дават възможност да разгледаме в реално време какво правят различните приложения. Ако те са включени и непрекъснато се актуализират, ги изключете или направо ги изтрийте.

Ако нищо от това не ви помага значително в пестенето на енергия, проверете капацитета на батерията. Последните актуализации на iOS позволяват да наблюдавате „здравето на батерията” (battery health) на iPhone в „Настройки”.

Можете да направите същото нещо с Android телефон, изтегляйки едно приложение – т.нар. AccuBattery, което показва колко процента от оригиналния капацитет на батерията са запазени до момента. Ако този показател е по-малък от 80%, може да прибегнете до смяна на батерията.

Не забравяйте, че Apple предлага замяна на батерията на айфон на цена от $29 до края на 2018 г. за модели iPhone 6 и по-нови. Ако притежавате iPhone 6s, може да имате право на безплатна подмяна, в резултат на проблемите с някои модели на смартфона, произведени през 2015 г.

Източник: technews.bg