Борисов отчете Председателството пред депутатите: Това не е пиар

Показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза, категоричен е премиерът

Премиерът Бойко Борисов отчете пред депутатите постигнатото от българското председателство на Съвета на ЕС. Той пристигна в парламента заедно с министри и едвродепутата Андрей Новаков.

„Постигнатите резултати по време на председателството не са ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа“, категоричен бе министър-председателят от парламентарната трибуна.

Той отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

„Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза“, поясни Борисов от трибуната на Народното събрание. Той благодари на всички министри и администрацията в България и Брюксел, като подчерта че те са били изцяло ангажирани със заложените политики. Отправи благодарност и към българския парламент са съдействието.

Равносметката премиерът обобщи така – 46 постигнати споразумения, 39 законодателни досиета са придвижени напред, страната ни е постигнала 58 заключения на Съвета. Също така отбеляза че българското председателство е осигурило плавен старт за преговорите за следващата многогодишна финансова рамка.

„Бяха преодолени различия между страните членки и бе постигнат дългоочаквания общ подход по Банковия пакет“, отчете премиерът. Според него председателството ни е надхвърлило заложената цел по киберсигурността. Друго, което премиерът отрази като успех бе обединението на европейските ни партньори за продължаване на диалога с Турция. Борисов обърна внимание и на темата за миграцията и охраната на външните граници.

Работата ни не приключва сега – продължава по време на Австрийското председателство, защото само заедно можем да постигнем напредък“, коментира Борисов.

По думите му не трябва да изпускаме момента да надградим европейското доверие към България.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"