Борисов отчете Председателството пред депутатите: Това не е пиар

Показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза, категоричен е премиерът

Премиерът Бойко Борисов отчете пред депутатите постигнатото от българското председателство на Съвета на ЕС. Той пристигна в парламента заедно с министри и едвродепутата Андрей Новаков.

„Постигнатите резултати по време на председателството не са ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа“, категоричен бе министър-председателят от парламентарната трибуна.

Той отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

„Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза“, поясни Борисов от трибуната на Народното събрание. Той благодари на всички министри и администрацията в България и Брюксел, като подчерта че те са били изцяло ангажирани със заложените политики. Отправи благодарност и към българския парламент са съдействието.

Равносметката премиерът обобщи така – 46 постигнати споразумения, 39 законодателни досиета са придвижени напред, страната ни е постигнала 58 заключения на Съвета. Също така отбеляза че българското председателство е осигурило плавен старт за преговорите за следващата многогодишна финансова рамка.

„Бяха преодолени различия между страните членки и бе постигнат дългоочаквания общ подход по Банковия пакет“, отчете премиерът. Според него председателството ни е надхвърлило заложената цел по киберсигурността. Друго, което премиерът отрази като успех бе обединението на европейските ни партньори за продължаване на диалога с Турция. Борисов обърна внимание и на темата за миграцията и охраната на външните граници.

Работата ни не приключва сега – продължава по време на Австрийското председателство, защото само заедно можем да постигнем напредък“, коментира Борисов.

По думите му не трябва да изпускаме момента да надградим европейското доверие към България.