АИКБ: Сивата икономика намалява през 2017 г.

Портфейл

13-07-2018, 12:45

Снимка:

Freeimages/Dominik Gwarek

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Ръст от 3 пункта на индекса „Икономика на светло“ отчитат работодателите

Рекордното ниво на индекса „Икономика на светло“ за 2017 г. от началото на неговото определяне -74.78 пункта, отчита Асоциацията на индустриалния капитал. Ръст на годишна база е 3 пункта. Според Васил Велев, председател на работодателската организация, повишаването на стойността отразява не само обективни положителни явления и процеси в икономиката по данни на НСИ, но и положителна промяна в оценките на бизнеса и работниците за динамиката на неформалната икономика.

Причините за положителните промени са както финансовата стабилност в страната, така и ръстът на европейската и световна икономика, което се отразява в увеличаване на обема на българския износ.

Сред факторите, които пречат на изсветляването на икономиката според АИКБ са: липса на работна ръка като проблем номер едно, недостатъчни реформи в ключови сектори като здравеопазването, рязкото административно повишаване на минималната работна заплата, довело до повече сиви практики сред нискоквалифицираните работници.

Основните външни фактори, които забавят изсветляването на икономиката според работодателската организация са безпокойството от назряващите търговски конфликти между САЩ и ЕС, САЩ и Китай, САЩ и НАФТА. Второ, очертаващите се тенденции „Европа на две скорости“ и прилаганите двойни стандарти от старите страни-членки на Съюза. Трето, продължаващите санкции на ЕС срещу Русия и съответните асиметрични контра-санкции.