Васил Велев: България в Еврозоната ще засили европейската икономика

Портфейл

13-07-2018, 14:33

Снимка:

АИКБ

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Според АИКБ това трябва да стане по фиксирания курс на лева към еврото

България е готова да влезе в Еврозоната и трябва да го направи с фиксирания курс на лева към еврото, като това ще донесе много позитиви и предимства за икономиката и гражданите на страната, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той посочи, че България спазва критериите за членство и то в много по-голяма степен от редица други европейски държави. От страните-членки на ЕС, които не са в Еврозоната, единствено България е във Валутен борд, изтъкна Велев. Така страната ни е изконсумирала всички пасиви, но ползите от членството в Еврозоната тепърва предстоят.

"Затова ние насърчихме правителството и БНБ да ускорят процеса, да кандидатстват", заяви Велев. От АИКБ декларират, че ще защитават това решение на правителството като правилно. "Отказът е неправилен. България отговаря на всички технически изисквания за членство", категоричен бе Велев.

По думите му влизането на България в Еврозоната не само няма да отслаби европейската икономика, но ще я засили. Доказателствата за готовността и конкурентоспособността на българската икономиката са видни и от ръста на българския износ, който през миналата година има повишение с 12% и достига стойност от 52,4 млрд. лв., което съотнесено с БВП е дял от 53%

Експертите на АИКБ не очакват инфлация, породена от влизането на страната в Еврозоната. Работодателската организация ще призове към етично поведение, за да се избегнат спекулациите по тази тема.