Отбелязваме 150 години от гибелта на Стефан Караджа и Хаджи Димитър

Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов

На 14 юли отбелязваме 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Годишнината ще бъде отбелязана на връх Бузлуджа.
Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата.
По случай годишнината ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха.
На Бузлуджа ще има мащабна историческа възстановка на гибелната битка на войводата и неговата чета, в която ще участват близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“.

Община Казанлък е организирала транспорт за всички желаещи в съботния ден. Автобусите за върха ще тръгват в 09,30ч. пред хотел „Казанлък“. Цената на билет в едната посока е 3лв., а в двете – 4лв. Връщането обратно ще започне след 15,00ч. Промени в движението в пътния участък към Бузлуджа няма да има, но призоваваме шофьорите да бъдат внимателни поради очаквания натоварен трафик!

В празничния 14-ти юли, събота тържествата ще започнат в град Казанлък, в 09,30ч. с поднасяне на венци и цветя на барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица.

На връх Хаджи Димитър (известен със старото си име Бузлуджа) на 14-ти юли, събота тържествата започват в 11,00ч. Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата. Около 11.30 часа ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха. След това родолюбивите българи, дошли на върха ще могат да видят мащабната историческа възстановка на близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“ за гибелната битка на войводата и неговата чета „150 години Бузлуджанска епопея“.

След раздаване на обреден курбан по обед честванията ще продължат с народния събор – надпяване под надслов „Балканът пее хайдушка песен“. Община Казанлък за първи път организира подобно надпяване, изцяло с възрожденски и патриотични песни и вече има заявено участие на повече от 20 общини.