Потвърдха присъдата на сливенски бизнесмен за укриване на данъци

Крими

16-07-2018, 15:11

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Синът му помагал

За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо Панайотов е наложено едно общо наказание в размер на една година лишаване от свобода, което съдът е отложил за изпитателен срок от три години и наказание „глоба“ в размер на 800 лв. Съдът е определил за съучастието на сина му Панайот Панайотов в едно от престъпленията да изтърпи наказание от седем месеца „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години и „глоба“ в полза на държавата, в размер на 500 лева.
Христо Панайотов е признат за виновен в това, че като едноличен собственик на фирма в Сливен е укрил данъци в размер на 9 000 лв. Подсъдимият използвал фалшиви фактури за осъществени, облагаеми доставки с предмет „дърва за огрев“ от габроска фирма без да са налице такива и потвърдил неистина в справки – декларации представени пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 2 000, 00 лева по привидните доставки.

Второто данъчно престъпление е останало недовършено, съобщиха от Административен съд Бургас. В мотивите си ма, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е правилна и законосъобразна. Въззивният състав отбелязва, че престъпленията са извършени при пряк умисъл, защото и двамата подсъдими са искали и пряко са целели общественоопасните престъпни последици от действията им, били са напълно наясно, че чрез счетоводителя на дружеството се подават данъчни декларации с неверни обстоятелства и се представят фактури, удостоверяващи фиктивни доставки, а също така са искали и съзнавали настъпването на престъпния резултат – избягването и  плащането на данъчни задължения  в големи размери. Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.