За да ограничат чумата по добитъка: Засилват контрола по границите

Общество

16-07-2018, 15:46

Снимка:

МВР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Ежедневно ще чистят 10-километровата зона преди граничните пунктове

Драконовски мерки за сигурност ще бъдат предприети по граничните контролно-пропускателни пунктове в страната. Целта е да се ограничи опасността от разпространение на чумата по дребния рогат добитък у нас. Ще бъде засилен контролът на товарите за пренос на месни храни. Целта е да не се допусне заразено месо в страната. Освен това ежедневно ще бъде почиствана 10-килеметрова зона преди местата за граничен контрол.
Това са част от мерките за справяне с опасността от заразата, които бяха набелязани по време на първото заседание на оперативния щаб за координиране на ситуацията и ограничаване на заболяванията по животните. Срещата се проведе в МВР.
По време на заседанието е направен анализ на ситуацията до момента, изразена е била загриженост към стопаните на животните, както и са отчетени пропуски в комуникацията. В сила остават набелязаните осем мерки, отразени в заповедта на двамата министри в края на миналата седмица.
Друга мярка за сигурност, която са набелязали експертите, е ограничаването на големи обществени прояви със струпвания на хора в 10-километровата зона около огнищата на опасните болести.
Стана ясно още, че утре от щаба ще проведат среща с председателите на парламентарни групи. „Целта на тази среща е да се изчистят всички съмнения, защото в случая става въпрос за националната сигурност. Искаме всички да осъзнаят каква е опасността и да си поемат отговорността“, обясни министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
На първото заседание присъстваха министрите на вътрешните работи Радев, на земеделието и храните Румен Порожанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, директорът на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на ГДНП и ГДГП –гл. комисар Христо Терзийски и гл.комисар Светлан Кичиков , директорите на областните дирекции на МВР в Бургас, Ямбол, Русе и Силистра, както и областните управители на четирите погранични области.