Критики засипаха Тръмп след срещата му с Путин

Свят

17-07-2018, 09:17

Снимка:

Кадър/FOX News

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп защити Русия срещу ФБР

Докато самолетът му отлита от Финландия- ФБР обвини рускиня в шпионаж

Американският президент Доналд Тръмп беше засипан от критикуван след вчерашната си среща с руския държавен глава Владимир Путин. Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции останали шокирани от позицията, изразена от Тръмп след разговорите с руския му колега. Тръмп защити Русия срещу твърденията за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Американският държавен глава опроверга американското разузнаване и заяви, че няма причина Русия да се бърка във вота. На въпрос дали вярва на собствените си служби или на руския президент, Тръмп заяви: „Президентът Путин казва, че не е Русия. А аз не виждам защо да е тя.“
Като „трагична грешка“, определи срещата във финландската столица сенаторът републиканец Джон Маккейн. Според него, президентът не само не е казал истината за един противник на Америка, но и не е защитил същността ѝ - република на свободни хора, посветена на каузата на свободата. Маккейн заяви, че пресконференцията на Тръмп с Путин е "едно от най-срамните изпълнения на американски президент“, което помни.
„Съвсем ясни сме в оценките си за руската намеса в изборите през 2016 г. и продължаващите и масови усилия да подкопават нашата демокрация и ще продължим да предоставяме неподправени и обективни разузнавателни данни в подкрепа на националната ни сигурност." Това заяви Дан Коутс, директор на националното разузнаване на САЩ.
„Ако аз решах да повярвам на Путин, а не експертите от собствената ми разузнавателна общност, че има намеса на Русия в президентските избори на страната ми, тогава щяха да ме подложат на импийчмънт“, коментира бившия естонски президент Тоомас Хендрик Илвес, цитиран от The Hill.
"Президентът трябва да оцени, че Русия не е наш съюзник. Няма никакъв морален еквивалент между САЩ и Русия, която остава враждебна към нашите най-основни ценности и идеали. Съединените щати трябва да се съсредоточат върху това, да държат Русия отговорна и да сложат край на подлите атаки срещу демокрацията", заяви говорителят на републиканците и председател на Камарата на представителите Пол Райън.
"Ти буквално предаде разузнавателните ни служби, правосъдната ни система и най-лошо - страната ни“, каза бившият губернатор на Калифорния от квотата на демократите Арнолд Шварценегер. Актьорът изрази мнението си в клип в социалната мрежа.
А Тръмп написа в Туитър, че "продуктивен диалог с Русия е добър не само за САЩ, не само за Русия, а за целия свят".
Докато Тръмп си тръгваше от Финландия, в САЩ повдигнаха обвинения на рускинята Мария Бутина в тайни действия като агент на Русия в САЩ. Според ФБР, тя е действала по наставленията на високопоставен служител в руското управление, който работил за централната банка на Русия и е обект на санкции от САЩ.