Брокери задържат некачествени имоти, за да върви имотният пазар нагоре

Портфейл

17-07-2018, 11:01

Снимка:

wikimedia

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Новото строителство и проектите „на зелено“ увеличават предлагането

Експерти предупреждават за „охлаждане“ на пазара на имоти. Според тях много от посредниците крият реалното понижение на цените при имоти, към които няма търсене, за да предлагат нови проекти на строителните предприемачи на по-високи цени, които се реализират при обективния ръст на ипотечните кредити в момента. Това стана ясно по време на дискусия, в която участва брокерът Калоян Богданов пред телевизия България Он Ер.
Според брокери доверието, което се отчита днес към строителния сектор, се дължи на обстоятелството, че 3-4 години много от предприемачите, или замразиха строителните си обекти, или ги завършиха, но не планираха инвестиции в ново строителство. Това е породило дисбаланс в търсенето и предлагането на нови жилища, който е довел до поява на нови обекти през 2016 и 2017г., които се реализират понастоящем.
Някои специалистите твърдят, че пазарът на имоти у нас е в лениво състояние. Освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, пазарът върви на горе и в някои по-малки градове, които развиват индустрията си и имат нужда от работна ръка. Чуждите инвеститори на ваканционни имоти намаляват, но пък полетите на ниско тарифните компании до Варна и Бургас създават оживление на пазара на наеми на жилища и това също задържа предлагането на апартаменти по Черноморието. Съветът на специалистите е да потърсите професионален съвет къде и какво да купите преди да сключите „изгодна“ сделка на по-висока цена.