МВР: Отчитаме спад на извършените престъпления с 5,5%

Животът

17-07-2018, 12:29

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

По отношение на кражбите - има също намаление в сравнение с миналата година

"Близо три часа продължи вчерашното заседание на оперативния щаб, присъстваха абсолютно всички представители на институтии, които имат правомощия по решаване на този проблем", коментира в ефира на БНТ Младен Маринов, главен секретар на МВР.

"От БАБХ беше изнесена много точна и всеобхватна информация, която очерта един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството. Заплахите са както по отношение на малките преживни животни, така и по отношение на дивата и питомна свиня - африканската чума, която е налична в близки до нас държави - говорим за Румъния", коментира той.

Маринов обясни, че са били набелязани мерките, които ще се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници". Те са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи. "Трябва да осъзнаем, че това е наистина много сериозна заплаха за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и бавно напредва към Европа", добави той.

За т.нар. акция "Респект" Младен Маринов обясни, че тя не е нещо ново, още с встъпването си в длъжност един от приоритетите е бил ограничаване на битовата престъпност. "Основно целта е да се наситят определени населени места с по-сериозно полицейско присъствие по линия на оперативно-издирвателната работа, да се проверяват лица от активния криминален контингент с оглед тяхното местонахождение, миграция, в момента по-засилено е присъствието по черноморските курорти", поясни той.

"Наистина отчитаме спад на извършените престъпления като цяло с 5,5 %", съобщи Маринов. "Сериозен е спадът при извършваните грабежи, като там се покачва и разкриваемостта, която средно за страната е 45,4% - разкриваемостта при грабежите", допълни той.

"По отношение на кражбите - имаме също намаление в сравнение с миналата година, процентът на разкриваемост там е 31,6", коментира той. "Като цяло мога да кажа, че по всички показатели, които формират битовата престъпност, ние отчитаме намаление на извършените престъпления", заяви още Младенов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"