Порожанов: Наемаме компания, която ще дезинфекцира обори

Политика

17-07-2018, 12:03

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Ежедневно стопаните ще бъдат информирани за предприетите мерки за ограничаване на заразата

Ще наемем компания, която да измие и да дезинфекцира оборите. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов след извънредното заседание на Председателския съвет на парламента за чумата по животните. Министър Порожанов обясни, че мярката се предприема, тъй като почистването няма да е по силите на собствениците на животни.
Срещата беше свикана от председателя на парламента Цвета Караянчева, а на нея присъстваха земеделският министър Порожанов, вътрешният министър Валентин Радев, председатели на парламентарни групи, директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.
Порожанов обясни, че оперативният щаб е запознал Председателския съвет с предприетите действия за ограничаване на заразата. Чумата е установена на територията на две области - Ямбол и Бургас. В 7 общини, на територията на които има 30 хил. животни. 190 лева са минималните обезщетения за овца и коза. За животните под селекционен контрол – не по-малко от 250 лева.
"Предприетите действия от БАБХ с издадената заповед, в която е разпоредено какво трябва да бъде предприето - на база данните от лабораторията във Франция, със съответните протоколи, на база положителните резултати, са били предприети действия", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той изтъкна, че трябва да имам по-голяма информираност на обществото и местното население в засегнатите региони. Цветанов опроверга твърденията, че жителите не са били информирани.
„Обезщетението ще бъде в максимално кратки срокове - в рамките на седмица или до 10 дни", потвърди Цветанов. "Ако не се предприемат тези действия за евтаназия, това би застрашило този поминък на много хора", обясни опасенията си шефът на ПГ на ГЕРБ.
75% от обезщетенията, които държавата ще плати могат да бъдат възстановени от ЕК.
От БСП пък поискаха оставката на земеделският министър. Лидерът на партията Корнелия Нинова направи изявление, след като приключи срещата. Соцлидерът обяви ходенето си в село Шарково, като опит да предотврати гражданско напрежение.
"Оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието", каза тя.