Елен Герджиков: На 26 юли ще се разгледа планът за разширяване на парк Възраждане

Мисия София

17-07-2018, 16:14

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Основната цел на този развлекателен комплекс, който предстои да се обособи, е да облагороди района на парк „Възраждане“

На 26-и юли градският парламент ще разгледа предложението на дружеството за разходване на собствени средства и паричен заем в общ размер от 9,5 млн. лева и изпълнението на последния етап от реализацията на парк „Възраждане“. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на представянето на проекта от последния етап за обновяване и разширяване на парк „Възраждане“ с инвестиции от общинското дружество „Софийски имоти“, съобщиха от пресцентъра на СОС.

„Важно е да отбележим, че в последните години, „Софийски имоти“ се превърна от символ на разграбването - в такова, което управлява оптимално общинската собственост, предназначена за търговски цели и отстоява собствеността си“, коментира той.

„За първи път капиталът на дружеството е ясен, чист и вписан. То вече може дори да инвестира в градската среда, което показа с изграждането на първите етапи на парка“, посочи Елен Герджиков.

Той обясни, че тази година трябва да стартира и изграждането на последната част от парк „Възраждане“, която условно да бъде разделена на две зони - паркова и развлекателна. Основната цел на този развлекателен комплекс, който предстои да се обособи, е да облагороди района на парк „Възраждане“, както и да подобри средата за отдих, да създаде допълнителни условия за спорт и здравословна жизнена среда чрез използване на минералната вода в прилежащото находище. Съвкупността от водни развлекателни комплекси за отдих са ключов елемент от градската среда и анализът на състоянието им на територията на София показва, че голяма част от тях са разположени в покрайнините на града, както и извън него, а развлекателно-рекреационен комплекс Парк „Възраждане“ ще се намира в централната градска част на София. Проектно той се разделя на Обслужваща сграда със СПА зона и закрит басейн и Водно-развлекателна зона – аквапарк.

С изпълнението на парка към зелените площи ще се прибавят още над 18,2 декара с 5 различни площадки. Ще се засадят над 420 дървета, 9800 храсти и 5000 цветя.