Радикална промяна: Пускат мобилен интернет в Куба

Свят

17-07-2018, 15:26

Снимка:

pixabay/TeroVesalainen

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Официално: Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

Първи достъп ще получат журналистите

Правителството на Куба започна да предоставя мобилен интернет на подбрани потребители. Очакванията са до края на годината се очаква услугата за мобилен интернет в Куба да бъде достъпна в цялата страна.

Сред първите, които ще получат мобилен интернет са журналистите от държавните медии. Той ще бъде предоставян от държавната телекомуникационна компания. Това е част от кампания за по-голям достъп при новия президент Мигел Диас-Канел, който обяви, че ще засили икономиката и ще помогне на кубинците да защитят революцията.

Анализатори коментират, че по-широкият интернет достъп в крайна сметка ще отслаби контрола на правителството над информацията, достигаща до населението. Куба все още блокира достъпа до интернет страници на дисиденти.

Цената обаче може да се окаже като най-голямата пречка за мнозина. В момента на места в страната се таксува по 1 долар за 1 час интернет, а средната месечна такса е 30 долара.

Някои потребители, включително компании и посолства, ще могат да закупуват планове за мобилен интернет от декември, пише на сайта на кубинския оператор ETECSA.