Съдът окончателно даде на държавата стопанството на двореца "Врана"

Общество

18-07-2018, 08:55

Снимка:

parkvrana.com

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Сакскобургготски ще плати и 160 хил. лв. разноски по делото

Държавата окончателно спечели делото за стопанисването на двореца „Врана“. Това стана, след като Върховният касационен съд, който е последната инстанция в казуса, отказа да разгледа жалбата на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за възстановяването на собственост върху земеделското стопанство. Така в сила остава решението на долната съдебна инстанция – Софийския апелативен съд, а то е в полза на държавата. Върховните магистрати решиха, че Сакскобургготски ще плати и 160 хил. лв. разноски по делото.
Според съда интендантството на цивилната листа на царя е било държавно учреждение и е придобило имотите на царя като монарх, а не като физическо лице.
"Врана" е реституирана през 2001 г. и така стана първият царски имот, върнат на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок след завръщането им през 2000 г. След реституцията Сакскобургготски дари парка на Столичната община, но си запази правото на ползване.
В момента тече и друго дело, което е за самия дворец „Врана“. Процесът е на първа съдебна инстанция. Държавата е спечелила делата за "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол".