Художникът Петър Николов е носител на Наградата на Карлово за 2018г.

Дари на ОХГ картината "Васил Левски и Ангел Кънчев – Караивановият хан”

Художникът Петър Николов е носител на Наградата на Карлово за 2018г.

На официална церемония, състояла се на площад „20-ти юли”, д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, връчи на художника Петър Николов престижната награда.
Наградата се връчва всяка година на 18 юли, когато се отбелязва годишнината от рождението на Васил Левски и Празника на града. Наградата е малка пластика „Златната богиня”,  изработена от художника Димитър Бакърджиев и парична сума. През годините нейни носители са били известни писатели, научни работници, художници, журналисти, историци и др.
Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Завършва СУ „Свети Климент Охридски”, специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия. Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани много самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент.

По време на официалната церемония Петър Николов дари на Общинска художествена галерия картината „Васил Левски и Ангел Кънчев – Караивановият хан”.
За носител на наградата на Карлово бяха номинирани още Димитър Бакърджиев, художник и Мария Сюпердекова, фотограф. Те получиха грамоти и цветя.
Вечерта завърши с изпълнения на Биг бенда на БНР, Милица Гладнишка и спектакъла на ансамбъл „Българе”. Водеща на програмата бе актрисата Силвия Лулчева. Детската вокална група „Карловойс” с ръководител Анита Илиева промотира авторската си песен за Васил Левски. С тази песен децата от вокалната група изказват своето признание и почит към делото на Апостола.
На церемонията присъстваха ръководството на община Карлово, народни представители, общински съветници представители на институции, много гости и граждани.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"