Д-р Ц. Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Животът

18-07-2018, 12:09

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ние сме единствената специалност, която няма високоспециализирана дейност в амбулатория

Неглижирането на трудностите на хора с психични проблеми води до това, че се случват инциденти с тях. Големият проблем е, че не се изгради мрежа за тяхното обгрижване и адекватно рехабилитиране в извънболнична среда. Това коментира директорът на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова в ефира на БНТ.

"Пациентите получават най-качествено лечение, което го има в света в момента, проблемът е, че след това не получават адекватната грижа. Липсата на информация, на истински числа какво е състоянието наистина е проблем, но самата информация няма да ни помогне да лекуваме, ще ни помогне да планираме здравни разходи адекватно", коментира Гълъбова.

"Ние сме единствената специалност, която няма високоспециализирана дейност в амбулатория. Психиатричните клиники се финансират само от бюджета през МЗ и една част от общинските бюджети", обясни тя.

По думите ѝ парите за психиатрична помощ са срамно малко, но преди това трябва да се каже за какво ще бъдат използвани, като може би трябва да бъдат увеличени двойно или тройно. "Лошата материална база деморализира пациенти и работещи в психиатричната помощ", каза още д-р Гълъбова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен