На първо четене: Вдигат акциза на бездимните цигари с 40%

Политика

18-07-2018, 12:20

Снимка:

flickr

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Цената на кутия ще стане 6,50 лв.

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове или по-известен като Закона за бездимните цигари. Предложението е електронните цигари да се облагат с акциз. Сега ставката на електронните цигари е 0.93 лв., а на нормалните цигари е 3.54 лв. Това означава, че ако предложенията бъдат приети и на второ четене – кутия електронни цигари да струва 6 - 6.50 лв.
„Има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, се губят 32 млн. лева“, обясни председателят на Бюджетна комисия в парламента и вносител на законопроекта Менда Стоянова.
От БСП и ДПС посочиха, че няма да подкрепят законопроекта. Според Йордан Цонев от ДПС в средата на годината няма как да бъде направена равносметка как вървят приходите от този данък. „Неверен е аргументът, че този продукт е по-малко вреден, най-малкото защото не е доказано“, обясни Цонев.
Искрен Веселинов от „Обединен патриоти“ коментира, че за тяхната група е било неприемливо да има рязко поскъпване на този тип изделия. „Нашата убеденост е, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-малко вредни за пушачите, ние трябва да подкрепим този шанс“, каза Веселинов.