В София се провежда третата последна част от ITF курс за треньори

Заниманията са водени от Манук Хиндлиян и Пресиян Коев

На базата на БНТЦ в София се провежда третият (последен) модул от курс за треньори на начинаещи и средно напреднали състезатели (Ниво 1) по методиката на Международната тенис федерация (ITF),съобщава БФ Тенис. След края на този модул, всички родни специалисти, които преминат успешно курса ще получат сертификат от ITF и БФТ за успешно завършен курс на Ниво 1, който отговаря за треньор на деца от 6 до 12 годишна възраст.

Заниманията са водени от Манук Хиндлиян и Пресиян Коев. В тях участват 14 млади специалисти от цялата страна. Всички кандидати се включиха с огромно желание и интерес в заниманията. В модул 3 се набляга на теми свързани с планирането на тренировката и изготвяне на план за физическа подготовка и психология.


По време на заниманията Матей Пампулов изнесе лекция пред бъдещите треньори. Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан на националния ни отбор. Той е сред най-уважаваните родни специалисти, като в състезателната си кариера има редица успехи на двойки заедно с брат си Божидар. От дълги години Матей живее и работи извън страната. В лекцията си Пампулов направи подробен анализ на изминалите финални срещи от Уимбълдън.


За първи път БФТенис дава възможност за провеждането на два треньорски курса за обучение на ITF в рамките на една година. Така близо 40 родни специалисти имат възможност да получат сертификат от ITF и БФТ за успешно завършен курс на Ниво 1.

Новата стратегия за развитие на треньорските кадри и усъвършенстването им на БФТ стартирана през 2014 г. включва провеждане на подобен курс всяка година, а на всеки три години да се организира курс за треньори на напреднали състезатели (Ниво 2). Планира се в обозримо бъдеще за първи път в България да се проведе курс Ниво 3, най-висока степен по методологията на ITF.


През 2016 г. България стана първата страна на Балканския полуостров, чиято система за треньорско обучение бе призната от Международната федерация. Благодарение на това всички курсове, организирани у нас, ще бъдат сертифицирани от ITF.