Второ издание на диалозите "Визия за София" днес

Мисия София

19-07-2018, 10:16

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Темата на диалогът ще е "Бедност и отпадъци"

Второто издание на “Диалози за София” ще се състои от 18.00 ч. в галерия “Структура” в столицата. Фокусът ще бъде върху темите “бедност” и “отпадъци”, връзките между тях, видими ежедневно в града.

Стремежът е екипът на „Визия за София“ да представи съществуващите данни, изследвания и анализ по темите и ще набележи стратегически решения, които биха могли да залегнат в дългосрочната стратегия за развитие на столицата. Те ще бъдат дискутирани и допълнени в публична дискусия с участие на различни заинтересовани страни. Входът ще е свободен за всички, които искат да се включат със своите предложения и идеи.

Дискусията е организирана съвместно с Форум Гражданско Участие като част от проекта „Граждански разговори за споделена Визия за София и крайградските територии” с подкрепата на Програма Европа на Столична община.

В хода на дискусията ще се обсъди дали несъвършените системи за управление на отпадъците допринасят за бедността или бедността излага на показ недостатъците на системите за управление на отпадъците. Ще бъдат разгледани различните гледни точки към проблема. ЕКологичен ли е той или социален или комбинира и двете.

Събитието ще започне с това как работи системата за управление на отпадъци, кой поема разходите по третирането им, какви са схемите за финансиране при управлението на смесени битови или разделно събрани отпадъци.

Ще бъде направен анализ на това кои са “уличните събирачи” на отпадъци у нас и какъв е профилът на хората, които събират нерегламентирано отпадъци от съдове за смесени битови отпадъци, съдове за разделно събиране, нерегламентирани сметища, депа, както и директно от генераторите. Общото виждане е, че това са бездомници, обикновено етнически роми, с доходи под минималните за страната, но то не отразява напълно реалността, затова ще бъдат разгледани и различни изследвания по темите на чуждестранни и български организации като Фондация “Отворено общество”, Институт за пазарни изследвания, Сдружение „Градски номади“ и други.

В хода на дискусията ще бъдат представени и адекватни решения, прилагани по света, и ще се надгради анализа на проблема с участието на водещи представители на различните заинтересовани страни.

Ще бъдат обсъдени основните ползи и вреди от дейността на уличните събирачи и ще се начертаят възможните решения, с които да се изяснят всички подробности. Екип Визия ще представи три възможни подхода за справяне с проблемите, които ще бъдат дискутирани и допълнени, с помощта на всички участници.