Казус: Имате дом в Бургас, работите в София. Трябва ли да плащате за зелена зона?

Животът

19-07-2018, 07:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без „Зелена зона“ на 7-ми май

Омбудсмана с предложение за ОбС, собствениците на жилища в платените зони, без постоянен адрес, да паркират с временен абонамент

Собственик на имот в рамките на зелената зона в Бургас, който обаче от години живее в София и е се адресна регистрация там, се оплака на омбудсмана Тодор Стамболиев, че не може да паркира колата си пред дома си в жк „Лазур“.
От своя страна пък общественият посредник е изпратил писмо до Общинския съвет, с което предлага наредбата за паркиране в платените зони да бъде променена по начин, позволяващ на собствениците, които не живеят там, все пак да ползват стикер.
„Бургазлия, който е преподавател в НСА „Васил Левски“ в столицата и е с постоянен адрес в София се оплака, че вече не може да ползва паркинга пред блока си в Бургас, защото той се е превърнал в зелена зона. Налагало се да изпраща през 1 час СМС-и, само и само колата му да стои там, като при опит да поиска стикер за паркомясто пред блока, такъв му бил отказан“, пише Тодор Стамболиев, който предлага да бъде въведена опция за частни случаи като този, собствениците на жилища, заплащащи данъците си към общината да могат да получават опцията за месечен, двумесечен или тримесечен стикер за паркиране в рамките на платените зони.
Идеята не е лишена от смисъл, но е възможно чрез въвеждането й да станат възможни редица от злоупотреби. Друг е и въпросът, че така хората, които плащат за стикер през целия период на активност на зоната може да се почувстват ощетени. Стамболиев обаче твърди, че случаят е различен.
„Смятам, че гражданинът, подал сигнал до мен, няма да е единственият с подобен проблем. От тази година районът на платената зона в Бургас е увеличен и не всички собственици на имоти в него са запознати с това“, допълва още омбудсманът.
Предложението е просто 
Собствениците на жилища в платените зони, които нямат постоянен адрес на територията на община Бургас, да могат да паркират автомобилите си, заплащайки временен абонамент.
Стамболиев смята, че е справедливо гражданите да могат да плащат такса, която да им позволява да спират автомобилите си пред жилищата си – така, както е било досега. От това право да могат да се ползват само хора, които предоставят документ за собственост, договор или друг удостоверителен документ и актуална справка за собственост от Агенция вписвания.
Той допълва, че е редно цената на подобна услуга да бъде формирана така, както се формира годишният абонамент – на цена от 5 лв. месечно. „Възможно е да бъде леко завишена – например 6 лв./месец“, уточнява още омбудсманът.
Писмото му вече е внесено в Общинския съвет и по всяка вероятност ще бъде разгледано като официално предложение още на сесията в края на месеца.