Фандъкова: Строителството на метрото и всички ремонти вървят в срок

Мисия София

19-07-2018, 10:42

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В зоната около ул. "Граф Игнатиев" се работи много активно, това е мащабен проект

Въпреки дъждовното лято, ремонтът на всички обекти се движи в срок, строителството на метрото също се движи в срок. Това коментира в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й, най-големите обекти за ремонт са реконструкцията на ул. "Граф Игантиев" и зоната около Храм-паметник "Александър Невски".

" В зоната около ул. "Граф Игнатиев" се работи много активно, това е мащабен проект, включващ и мащабна инфраструктура. Освен това, снощи пуснахме движението по бул. "Тодор Каблешков" в разширения участък при кръстовището с бул. "Княз Борис Трети". От днес започва разширението на бул. "Монте Видео" от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков". От два дни е обърнато движението и по бул. "Васил Левски" от "Граф Игантиев" до Ректората, без да е положен последния слой носещ асфалт. Така че, за един уикенд ще трябва да се затвори изцяло. Подменяме и паважа с асфалт на бул. "Пенчо Славейков" при кръстовището с бул. "Прага" заради тежкото движение. В момента този участък е затворен заради изграждане на подлеза към новата метростанция", коментира кметът.

От Столична община предвиждат засаждане на 76 нови дървета, което трябва да стане наесен. Отделени са повече средства за ремонт на малките улици в кварталите, където има и специална програма за ремонт на тротоари. Има и отделна програма за осветление

"Не мога да гарантирам, че някой няма да нареди плочата на криво, но мога да гарантирам, че това няма да се заплати с публични средства и ще се ремонтира за сметка на изпълнителя на проекта", обясни тя.

Столичният кмет коментира и случая с отрязани новозаседани фиданки по Околовръстното шосе, като заяви, че вандалският акт ще струва няколко хиляди лева.

Относно проблемите със строежи в квартал "Младост", Фандъкова заяви, че районната администрация в "Младост" не е дала нито едно предложение. Ние имаме желание да обезщетим собствениците при отчуждаване на имотите им и да спазваме закона, допълни кметът.

Фандъкова обясни още, че се предвижда в София да бъде открит втори археологически парк в район Слатина. "Има шанс да бъде открита история на 8000 години от Неолитния период на града, затова предвиждаме археологически парк и изграждане на посетителски център, за да може гражданите и гостите на София да се запознаят с древната история на града", каза тя.