Българите не желаят предсрочни избори, а политици ги сънуват

Политика

19-07-2018, 10:56

Снимка:

Народно събрание

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Топ 3 на лидерите на партии: Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова

Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като през юли оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. Това показва новото издание на социално-политическия индекс “24 ТРЕНД”, публикувано от 24 часа.

Изследването е проведено между 1 и 8 юли 2018 г. сред 1007 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице” и е представителна за българските граждани във възрастовата категория 18+.

В разбивките по демографски групи се наблюдава пряка връзка между индикатора оптимизъм/ песимизъм и възрастта.

Сред най-младите оптимистите са над два пъти повече от песимистите, докато при тези над 70 г. съотношението е 1:3 в полза на песимистите.

Нагласите за икономическото положение също остават на приблизително сходни стойности през последните девет месеца и до голяма степен потвърждават заключенията от индикатора за оптимизъм и песимизъм. Малко над 1/4 очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под 1/5 смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата година.

Данните за очакванията за жизнения стандарт са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната. И тук има зависимост спрямо възрастта на респондентите, като тези между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт.

Въпреки сравнително сходните стойности през месеците отчитаме тенденция към повишаване на нагласите за необходимост от предсрочни парламентарни избори - от 21% през декември 2017 г. до 30% през юли 2018 г. Въпреки това мнозинството от българите (54%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими. Обратното - мнозинството от привържениците на БСП смятат, че са необходими.

Няма съществена динамика и в отношението на българите към основните партийни лидери.

Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%).

През юли Валери Симеонов успява да умножи симпатизантите си с 4%, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци.