1 198 проверки са извършени само за две седмици по Северното Черноморие

Парите

19-07-2018, 12:02

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици данъчни инспектори проверяват Черноморието

Данъчните запечатаха 5 търговски обекта

От 1 юли инспекторите от „Фискален контрол“ към териториалната дирекция на НАП във Варна, подкрепени от колеги от вътрешността на страната извършват масирани проверки по Северното Черноморие. Основна цел на проверките е устойчива промяна към доброволно спазване на данъчното законодателство от търговците и реално отчитане на оборотите по Северното крайбрежие. Засиленият целогодишен контрол през последните години, постоянните срещи и партньорските отношения с работещите в туристическия бранш и съвместната работа с местната власт, доведе до значително увеличение на търговците по Северното Черноморие, спазващи доброволно данъчните и осигурителни закони, отчитат от НАП Варна.

За две седмици фискалните инспектори са извършили 1198 проверки в търговски обекти, като са установили само 86 административни нарушения. В по-голямата си част, 70 от тях, са за разлика в касовата наличност и отразеното на фискалните устройства. В 15 от проверените обекти е установено, че търговците не отчитат всички продажби на касовите апарати и не издават фискални бонове на клиентите. За това нарушение 5 обекта са запечатани за срок до 30 дни, а за останалите също са издадени заповеди за запечатване. Сред запечатаните обекти е и заведение за бързо хранене в центъра на морската столица, където при физическо наблюдение „тайните клиенти“ от НАП са установили, че не на всички клиенти се издават фискални бонове. Заведението е запечатано за срок от 7 дни.   При осъществения контрол данъчните откриват още, че механа в с. Шкорпиловци осъществява дейността си без наличието на касов апарат. Механата е запечатана и предстои на търговеца да бъде наложена парична глоба, чийто размер може да достигне до 10 000 лева.

От НАП Варна напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ са превозните средства,  които  зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие, като са изградени 6 контролно-пропускателни пункта. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили  проверки на над 3000 транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност над 2.5 млн. лева.

Сигнали за неиздадени касови бележки гостите на Варна и Северното Черноморие могат да  подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected]Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"