ЕК: Браво на България за мерките при чумата

Някои политици си играят с чувствата на хората, но строгите мерки са необходимост

Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис постави висока оценка на България за мерките при чумата при дребните преживни животни. Той даде специален брифинг пред българските журналисти в Брюксел.

„Знам, че някои политици си играят с чувствата на хората. Важно е обществото да бъде информирано, за да разбира какво се случва. Всички се сблъскваме с фалшиви новини и пропаганда, често чувствата имат важна роля, някои си играят с тях - навсякъде по света. Можете ли да си представите последиците за икономиката и хората, ако страната бъде затворена за износ на животинско месо“, заяви той.

Според еврокомисарят въпросите са много сложни, а опростяването е основното предизвикателство. Той определя като проблем, че Фейсбук е пълен със специалисти по всички въпроси.

„Става дума за чувства, но няма нищо общо с действителността и науката. Трябва да използваме научен подход. Съветвам хората да взимат основани на науката решения“, допълни Андрюкайтис.

По отношение на действията на Българските власти той е категоричен:

„От наша гледна точка на място са предприети много ефективни и необходими мерки. Те са напълно в съответствие с нашите препоръки и правила. Прилагането на строги мерки е необходимост, тя трябва да бъде възприета. Рано е да се говори за следващата стъпка, за ваксинациите, защото те биха променили статута на България като износител на овче и козе месо. Това е много чувствителен въпрос, който трябва да бъде решен от българските власти и учените. ЕК е насреща, за да помогне“, заяви Андрюкайтис.