Илинден е! Казват, че днес морето взима жертви

Животът

20-07-2018, 09:23

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Илинден е!

Големият християнски празник се чества днес или на 2 август по стар стил

Отбелязваме деня на Св. пророк Илия. Наричан още огненият пророк, той е небесен закрилник и покровител на пожарникарите.
Илинден обаче идва с мъртва хватка на морето, предупреждават старите рибари. От днес нататък времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре.
Днес българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия или както народът е нарекъл празника – Илинден. Християните почитат св. пророк Илия като един от най-великите измежду старозаветните праведници, изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.
Огнеборците ще отбележат празника с водосвет. Ще бъдат поднесени и венци, и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Според народните вярвания, светецът е повелител на мълниите и от него зависи земната благодат.
Съществува обаче поверие, че на Илинден морето взема най-много жертви като курбан за светия пророк Илия. Големият християнски празник се чества днес или на 2 август по стар стил.
В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.
На празника се прави молебен за дъжд, плодородие и за предпазване от градушки.
Според народните поверия, днес не трябва се работи, за да не ни удари гръм. Вярва се, че какъвто човек влезе в дома ви, такова ще е времето до края на годината.