С колко ще поскъпнат застраховките на имуществото ни?

Животът

20-07-2018, 15:12

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Проектозаконът е на Министерството на земеделието и храните

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага законопроект за превенция от градушките, който предвижда увеличение на цената на всички имуществени застраховки. Целта е допълнителните приходи да се използват за борбата с вредните климатични явления.

В ефира на Нова Телевизия главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова обясни, че идеята е да се намери финансиране за нова система за превенция: „То ще дойде отчасти от земеделците с вноски на декар и отчасти от начисления по всички имуществени застраховки”, каза Колчакова. И допълни, че първоначално скокът в цените на застраховките ще бъде 0,8%. За кола, струваща около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото в момента.

Ако обаче моделът заработи, той ще се оказва по-скъп всяка изминала година, защото ще трябва да се изстрелват все повече ракети, прогнозират застрахователите. И предлагат да се въведе задължително застраховане за тези, които ще имат най-сериозни облаги от превенцията.

„Ние сме „за” превенцията и приветстваме МЗХ, че е тръгнало по този път. Но тази система ще облагодетелства предимно земеделците, които по принцип не се застраховат”, каза още Колчакова.

Емилия Манолова, директор на "Анализ и стратегическо планиране" в МЗХ, увери, че предлаганата схема ще дава възможност и за защита на урбанизирани територии.

„При градушки в населените места най-големите щети се понасят от превозните средства и затова е редно собствениците им също да участват в превенцията”, каза Манолова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен