Борисов: НС да излезе с общо решение за мигрантите

Политика

20-07-2018, 14:04

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Премиерът е съгласен правителството да не подписва двустранни споразумения за мигранти

НС да излезе с обща позиция за миграцията. Това  призова премиерът Бойко Борисов в парламента. Към момента има две предложения на ГЕРБ и на БСП. От ГЕРБ предлагат депутатите да подкрепят позицията на МС по въпросите за миграцията. Социалистите искат Народното събрание  да възложи на Министерския съвет да приеме решение срещу подписване на двустранни споразумения за мигрантите и да предложи реформа на Дъблинското споразумение.

„Ако Вашето разискване днес е с цел НС да гарантира на българските граждани сигурност, центровете да са с 10-11% пълни, аз подхождам добронамерено“, заяви Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпроси за миграцията, поставени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Няма нищо лошо парламентът да вземе решение правителството да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти, смята премиерът и поска да разговаря за това предложение с парламентарната група на ГЕРБ.

В момента се водят разговори, а парламентът е в кратка почивка.

Той посочи, че до момента не сме подписвали подобни договори.

„И аз имам писмо от Конте/Джузепе Конте премиер на Италия/, то е към всички страни, вземи от даден кораб „х“ броя мигранти! Ирландия и Испания са взели, България – не“, уточни Борисов.

„Към този момент България е единствената страна в ЕС, която се справя с миграцията, има нулев натиск и е давана за пример в ЕС. Никой не е бил подготвен за проблема с миграцията. Факт е, че държавата като такава получи 320 млн. лв. от ЕС за осигуряване на границата. Подписа споразумение с Турция, за да стихне напрежението, когато никой не искаше да разговаря с тях“, посочи още министър-председателят.

Той направи и интересно сравнение между лидера на БСП Корнелия Нинова и канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Канцлерът Меркел удивително ми прилича на вас, г-жо Нинова, и с тези трикове я вкараха в тази процедура, както и вас с козичката. Мощно показваха кадри от Средиземно море, трупове, издавени хора, онова детенце удавено на брега и тя каза онази фраза: „Нека да дойдат“. И Вас ви заведоха вашите депутати да галите козичката“, посочи Борисов.