Министерство на туризма планира мащабна маркетингова кампания през 2019 г.

Общество

20-07-2018, 14:12

Снимка:

Министрество на туризма

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Над 1,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за първите 5 месеца на годината

Планираме мащабна маркетингова кампания през 2019 г. В Годишната програма за Национална туристическа реклама са заложени редица активности, с които очакваме да привлечем още повече посетители в страната. Предвидени са множество комуникационни кампании в онлайн каналите на водещи световни медии като CNN, BBC, Euronews и световни туристически медии като National Geographic и Travel Channel. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при отриването на заседанието на Националния съвет по туризъм. Тя посочи още, че са заложени участията в редица международни туристически борси и изложения в страната, като всички те са съобразени с нуждите и интересите на бизнеса.
Министър Ангелкова подчерта, че целта на министерството е да се постигне трайно увеличение на броя на туристите в страната. И допълни, че националната реклама е изключително важна за запазването на положителните ръстове на туристи. Резултатите от първите 5 месеца на годината са обещаващи, допълни Ангелкова. До май страната ни е била посетена от над 2,436 млн. чуждестранни туристи, сочат данните на НСИ. Броят е с 11,1% повече спрямо същия период на миналата година. А само през май 2018-а ръстът на чуждестранните посещения у нас е с 15,8% в сравнение с месец май миналата година.
Повече от 1,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за петте месеца на 2018 г., съобщи министър Ангелков. Отчита се нарастване от 10,7 на сто спрямо същия период година по-рано. Само през месец май надхвърлят 500 млн., като се отбелязва нарастване от повече от 10%.
Министър Ангелкова припомни, че даден старт на разработването и внедряване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Тя ще свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР и общините.
Ще продължи и строгият контрол както на стопанисването на морските плажовете, така и по спазването на Закона за туризма, каза Ангелкова и припомни, че през миналата година стартираха редица процедури по заличаване на туроператори и туристически агенти, които не спазват нормативната уредба.
За развитието на туризма е важна работата както на министерството и бранша, така и на съпътстващите сектори и индустрии, за това благодаря на всички за усилията, които полагат за устойчивото му развитие, каза министър Ангелкова. 
В заседанието участваха Иван Портних, кмет на Варна, Стоян Пасев, областен управител на Варна, представители на институции, на туристически сдружения, на националните курорти, на национално представените сдружения на потребителите и работодателски организации в страната и на Националното сдружение на общините в Република България.