Запасни си дават среща край Казанлък

На 15 и 16 септември

Казанлък ще бъде домакин на първия национален  събор на запасното войнство в България. Съборът е насрочен за средата на септември, 15 и 16, като основните прояви около събора са в района на Крънската кория и Казанлък. Ден по-рано, на 14-ти септември, ДК „Арсенал“ ще посрещне близо 500 участника в Националната конференция, съпътстваща събора. Конференцията е на тема: "Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва и запаса за укрепване отбраната и сигурността“.
 
И двете прояви се организират от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,  съвместно с Военната академия  "Г.С. Раковски" и Централното  военно окръжие. Любезни домакини на форумите са Община Казанлък и „Арсенал"-АД.
 
В националната конференция се очаква да вземат участие президентът на България и върховен главнокомандващ Румен Радев, военният  министър и вицепремиер Красимир Каракачанов и председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков.
 
Голяма част от проявите на двудневния събор на резервистите ще се проведат на Крънската кория. Предвидени са демонстрации на 68 бригада Специални сили и ВВС. Военните ще демонстрират демонстрират скокове с парашут, бойни техники, способности на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет.
 
За делегатите и гостите на събора е предвидена и художествена програма с изпълнения на Ансамбъла на Военовъздушните сили, както и  художествени колективи, групови и ииндивидуални изъпнители от цялата страна.Предвидени са и посещения на културно-исторически забележителности от Казанлъшката долина, както и визита в Деня на отворените врати в Казанлъшкия гарнизон. Турнири по стрелба и шахмат са другите прояви, включени в програмата на събора. Сред темите,  които резервистите ще обсъждат са: средата за сигурност в регионален и глобален мащаб, ролята на доброволната служба и резерва за отбраната и сигурността на страната, състоянието на доброволната служба и резерва- проблеми и перспективи, както и визията за развитието на службата в армията, резерва и запаса и взаимодействието между МО, МВР и запасното воинство, социалната политика и реинтеграцията на военослужащите в обществото и други.
СОСЗР е наследник и правоприемник с всички активи и пасиви на Съюза на запасните офиери, учреден през 1908 г. и на Съюза на запасните подофицери, създаден през 1910 година.
  Близо 20 хиляди запасни офицери и подофицери са настоящите членове на организацията в България.