Двойно повече сезонни работници от страни извън ЕС у нас

Животът

22-07-2018, 16:41

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От началото на годината 6700 чужденци са получили разрешение за работа

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта.

От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000. Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство.

От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Според икономистите може да се очаква в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват все повече чужденци: „Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, каза пред БиТВ Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.