Осветиха храм "Св. св. Петър и Павел" в село Царичино

Добруджанци

23-07-2018, 13:43

Снимка:

Варненската и Великопреславска митрополия

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов храм откриват в Царичино

Бе осветен и благодарствен дар

На 22 юли 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, отслужи първата света Литургия в новопостроения храм в село Царичино, община Балчик, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Стратия Александров - епархийски съветник и предстоятел на храма-домакин, свещеник Тодор Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Храмът бе изпълнен от жителите на село Царичино, дошли да вземат участие в празника. Сред тях бяха кметът на селото г-н Георги Генов и архитект Тодор Тодоров - главен спомоществовател за изграждането на храма. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Александър Александров.

 Ставрофорен иконом Иван Дойчев преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, а ставрофорен иконом Стратия Александров произнесе слово, в което поздрави всички жители с радостта да имат дом за молитва и благодари на всички, които са спомогнали и помагат за съществуването на храма. Той призова присъстващите с думите: „Нека с радостен глас да възкликнем с думите на свети цар Давид: "Копнее душата ми и чезне за Господните двори; сърцето ми и плътта ми с възторг се стремят към живия Бог" (Пс. 83:3). "Едно само молих от Господа, само това искам: да пребъдвам в дома Господен през всички дни на живота си, да гледам Господнята красота и да посещавам Неговия (свети) храм" (Пс. 26:4)... Но нека всички ние да помним и знаем, че Бог е Този, Който освещава и Неговата крепка десница е над всички нас, защото казва светото Писание: "Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й" (Пс. 126:1)“.

 След отслужването на светата Литургия в двора на храма бе отслужен водосвет и бе осветен благодарствен дар, който бе раздаден на всички.