Българите ценят лекарите, но са недоверчиви към здравната система

40% се оплакват, че несправедливо са доплащали

Трудът на лекарите в България се цени, но за съжаление системата на здравеопазването и ценообразуването се гледа с подчертано недоверие. Това обясни пред журналисти социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“ преди откриването на дебата на тема „Прозрачност и здравеопазване“.

Проучването на агенцията посочва, че личната и болнична грижа се оценява високо, но състоянието на здравеопазването ни се оценява като тежко от обществото.

„Българите вярват на лекарите, но не и на здравната система и финансирането й“, подчерта още Симеонов. Двама от всеки петима твърдят, че им се е наложило допълните плащане, което те намират за несправедливо. На тема грижа, българите които са имали досег със здравната, болничната система са положително настроени.

„Като че ли проблемите на здравеопазването се възприемат с най-голяма обществена чувствителност, защото корупция и проблеми може да има навсякъде. Но когато става дума за здравеопазване, хората ясно разбират, че става дума за живота им“, каза още той.