Поетът Бойко Ламбовски стана "Почетен селянин 2018“

Приз "Мистериите на Хухла“ присъдиха посмъртно и на гл. ас. д-р Иванка Гайдаджиева от Пловдивския университет

„Това е най-скъпата награда за мен“, обяви при получаването на статуетката „Почетен селянин 2018“ Бойко Ламбовски. Поетът, преводач, белетрист и журналист, едно от емблематичните имена в съвременната българска литература, грабна „Цървула“ на „Мистериите на Хухла“ по време на поредното издание на едноименния културен фест през уикенда. С бронзовата пластика на Емил Пенчев - земното кълбо в цървул, обиколил света, пробит от ходене на петата, качен на пиедестал, през годините са удостоени поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов,  турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев, както  творци и учени, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят.
На връх Илинденя, над прочутото ивайловградско село Хухла, ден след празника на Свети Илия, точно под параклиса с името на пророка, на селския амфитеатър, за „Почетен селянин 2018“ обявиха посмъртно и гл. ас. д-р  Иванка Гайдаджиева. Развълнуваният й съпруг Димитър Кънев получи статуетката „Цървула”. „Призът се дава на д-р Гайдаджиева за изключителния изследователски труд - книгата „Местните имена в Западна /Беломорска/ Тракия“, обясни Иван Бунков, инициатор и главен двигател на културния празник. „Нейната звездичка на небето грее и тази награда показва, че продължаваме да сме във връзка с нея“, заявиха нейни студенти и колеги от Пловдивския университет. И пожелаха да оценяваме приживе родолюбивите българи.  Именно това направи Бунков, изреждайки делата на Григор и Христо Григорови, златните момчета на Хухла, благодарение на които камбаните и на параклиса, и на църквата бият автоматично и сутрин, и вечер и имат нощно осветление. Те ремонтираха купола на параклиса тази година с пари, осигурени от хухленската щерка от Германия Яница Георгакиева Каплан. От сондата на върха, близо до тракийското светилище от 12 век преди новата ера, вече блика „жива“ вода. Нови люлки за деца, пейки за възрастни, понаместени камъни на амфитеатъра радват всички, изкачили Илинденя.
А в „знойния“ юлски ден върхът над глобалното село, сбиращ във вълшебна гледка 3 земи – българска, гръцка и турска, посрещна отново земляци, пръснати по света и гости от всички краища на България, от Франция, Германия, САЩ, Гърция, Холандия.
За да чуят мистичните гласове на жените от село Свирачи, вълнуващите слова в поезия и проза, прочетени от самите им автори, поети и писатели - Бойко Ламбовски от София, Ирена Стоянова от Димитровград, Росен Друмев и Гочо Гочев от Бургас, Боряна Станева от Свиленград, Венцислав Стайков от Кърджали. За да се усмихнат широко на веселия химн на с.Хухла, сътворен от семейство Илия и Златка Христови. Да се залеят от смях на скечовете на Десислав Лахчиев, кърджалийският Деко, парадиращ спортния коментатор Петър Василев – Петела в една уникална словесна колаборация на световното по футбол и „Мистериите на Хухла“.
За да се свие сърцето и насълзят очите, когато водещият - актьорът, драматург Янко Митев зачете прочувствените стихове на хухленеца Ивайло Балабанов, един от най-големите ни живи поети. За да получат сертификат, че са стъпили в Центъра на Света – село Хухла, доказан факт от Мистериозната хухленска академия на науките.
И накрая да затропат дружно хоро, водено от подпиращия се на бастун, но запасал пищов в пояса и развяващ българския байрак бай Колю, бащата на дарителката Яница. Магичните звуци на звездите на оркестъра за народна музика на БНР, гъдуларката Христина Белева и китариста от ансамбъл „Филип Кутев“ Петър Миланов карат нозете на присъстващите сами да подхванат стъпката. Това е българският дух! Да пребъдат Мистериите, дошли от вековете, да пребъде делото на будителя, писател и издател Иван Бунков пожела водещата Катя Стайкова, журналист, социолог и политолог, пловдивчанка, но също с хухленски корени.