Столицата на 18-то място по ръст на цените на имоти

Парите

23-07-2018, 16:29

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кога е най-подходящият момент да закупим имот?

Кой е най-подходящият момент за покупка? Ще тръгнат ли цените на апартаментите надолу или ще продължат да растат? Ще се стигне ли до прегряване на имотния пазар и какви жилища можем да намерим в момента? София e сред 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в света. Столицата ни се нарежда на 18 място сред 150 града по ръст в цените на имотите в международния доклад на консултантска компания.

Оказва се, че новостроящите се сгради в София на топ локация са сред най-предпочитаните и се продават за по-малко от месец. Каква е реалната цена на това жилище и колко ще ни струва през следващите месеци?

Жилища в квартали като столичния „Витоша” растат с изключително бързи темпове, но ще успеят ли да намерят своите собственици? „През 2018 г. отчитаме ръст от около 7% на клиентите, търсещи да закупят жилища – реалните сключени сделки са около 10 % за първите месеци на година спрямо първите на м.г.”, обяснява за Нова Телевизия брокерът Юлияна Шехерова.

Разрешенията за строеж на сгради за първите три месеца на годината са с 6% повече от м.г., но по-малко от предишното тримесечие. Най-много, очаквано, са издадени в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Напук на голямото търсене обаче, част от имотите стоят празни. Близо милион и 200 хиляди жилища у нас са необитаеми, а само в София т.нар. „тъмни прозорци” са 24%.

В същото време, повече от половината жилища през последната година са купени с кредит. Ръстът при новоотпуснатите ипотечни заеми минава 10%. А лихвите все още са атрактивни – средно между 3,3% и 3,5%.