КНСБ поиска увеличение на заплатите в бюджетната сфера

Животът

23-07-2018, 16:55

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

КНСБ се обявиха и против ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи

12% увеличение на заплатите в бюджетната сфера за 2019-та поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него това е напълно възможно, с оглед на икономическата ситуация и пазара на труда, предава БНТ.

Димитров заяви, че една трета от тези средства вече са планирани за увеличение на заплатите на заетите в образованието. "Увеличението е необходимо, защото във всички сектори скокът на заплатите е двуцифрен", допълни Димитров.

"сканията ни към бюджета за следващата година за заплати са малко над милиард в повече спрямо платените през тази година. На пръв поглед това звучи много - един милиард са много пари - но трябва да припомня други числа. Заплатите, които се плащат през тази година във всички бюджетни системи, са малко над 8 млрд. лв. - заплати и осигуровки. Нашето искане за увеличение спрямо сегашните 8 милиарда са някъде около 12%", коментира той.

КНСБ се обявиха и против ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи, което беше гласувано от правната комисия в Народното събрание.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"